Transperth zone map pdf

Perth er transperth zone map pdf og største by i den australske delstat Western Australia. Perth blev grundlagt af kaptajn James Stirling i 1829 som det administrative centrum for Swan River Kolonien.

Da Perth er hovedstad i Western Australia, ligger mange af statsinstitutionerne i byen. Før den europæiske bosættelse var området beboet af Whadjuk fra Noongar-folket. Arkæologiske fund i den øvre del af Swan River viser spor af mennesker mere end 40. Området, hvor Perth ligger i dag, var kendt som Boorloo af Noongar-folket. Boorloo var en del af Mooro, Yellagonga-gruppens stammeland. Gruppen var en af flere, som holdt til omkring Swan River og som samlet var kendt som Whadjuk.

Den første dokumenterede europæiske observation af området omkring Swan Rivers udmunding blev gjort af den nederlandske kaptajn Willem de Vlamingh og hans mandskab den 10. George Pitt Morison er en historisk korrekt gengivelse af den officielle ceremoni ved Perths grundlæggelse. 1829 gik nyankomne britiske bosættere i land og Western Australias grundlæggelse er siden blev fejret som en helligdag den første mandag i juni hvert år. Kaptajn James Stirling på Parmelia, sagde at Perth var “så smukt som noget sted af denne art, jeg nogen sinde har set”.

Stirling havde allerede valgt navnet Perth før grundlæggelsesceremonien. I hans proklamation af kolonien i Fremantle den 18. 1829 afsluttede han med “givet under min hånd og segl i Perth den 18. Den eneste samtidige kilde til navnet kommer fra Fremantles dagbog den 12.

I 1831 var der de første fjendtlige sammenstød mellem de britiske bosættere og Noongar folket. De to parter havde helt forskellige værdinormer, når det kom til brug af landet og konflikterne blev værre i takt med at kolonien voksede. Relationerne mellem Noongar-folket og europæerne var meget anstrengt efter disse episoder. På grund af nybyggeriet i og omkring Boorloo, mistede Whadjuk-stammen langsomt deres land. De blev tvunget til at slå sig ned i afgrænsede områder som sumpene og søerne nord for bosættelsen.

I 1850 blev Western Australia åbnet for straffefanger efter at bønder og forretningsfolk havde efterspurgt billig arbejdskraft. Dronning Victoria gav Perth status som city i 1856. Efter en folkeafstemning i 1900 tiltrådte Western Australia den nyoprettede australske forbundsstat i 1901. Western Australia var den sidste af kolonierne, som tilsluttede sig forbundet og det var først efter at de andre kolonier havde givet betydelige indrømmelser. I 1933 stemte indbyggerne i Western Australia i en folkeafstemning for at forlade den australske forbundsstat med et flertal i forholdet to til en.

Imidlertid havde et valg kort før folkeafstemningen udskiftet den pro-uafhængige regering med en ny regering, der ønskede af blive i forbundsstaten. Perts centrale forretningsområde afgrænses af Swan River mod syd og øst. Mod vest ligger Kings Park og mod nord jernbaneområdet. Willem de Vlamingh, kaptajn på en nederlandsk ekspedition, så da han udforskede området i 1697. Traditionelt har floden af de indfødte været kendt som Derbarl Yerrigan.

Store dele af Perth er bygget i et vådområde som strækker sig fra Herdsman Lake i vest til Claisebrook Cove i øst. Perth får en moderat mængde nedbør, som er meget sæsonbetinget. Den har den fjerdehøjeste mængde nedbør blandt de australske hovedestæder efter Darwin, Sydney og Brisbane. Somrene, som varer fra december til slutningen af marts, er generelt meget varme og tørre. Vintrene er relativt milde og våde. Sporadiske regnfald kan forekomme om sommeren.

Det er kortvarige tordenbyger, svage koldfronter og af og til resterne af tropiske cykloner fra det nordvestlige Western Australia, som kan give betydelige regnfald. Størstedelen af Perths nedbør falder mellem maj og september. C ved Jandakot Airport den samme dag. Mønsteret for nedbør har ændret sig i Perth og det sydvestlige Australien siden midten af 1970’erne. Der har været en betydelig reduktion i vinterens nedbør, men til gengæld flere ekstreme regnfald i sommermånederne, som den 8.